Çmimin Kombëtar Juria Odair Firmino Solidariteti III,,pt,Ajo është me Dom Helder Camara e frymëzimit,,pt,njësia ekonomike ka nderin të bëjë publike listën e tre finalistëve të Çmimit III Odair Firmino Solidaritetit të,,pt,tema të,,pt,ajo është e,,pt,Agroecology shumëzuesit të rinj,,pt,Flores,,es,të drejtat e lundrimit,,pt,Paranaguá,,pt,grup Urucongo Arts,,pt,Crato,,pt,janë tre finalistët zgjedhur nga përvojat kombëtare jurisë,,pt,Takimi shqyrtim,,pt,e cila u zhvillua në Brazilia,,pt,javën e kaluar,,pt,Ai ishte i përbërë nga përfaqësues të Shtëpisë së Rinisë,,pt,I tërë procesi është koordinuar nga Caritas Brazil,,pt,Duke u përballur me realitetin e trishtuar dhe alarmante e dhunës ndaj të rinjve braziliane,,pt,plus raportojnë të dhëna zbulim si,,pt

É com a inspiração de Dom Helder Câmara, fundador da Cáritas Brasileira, que a entidade tem a honra de tornar pública a lista com os três finalistas do III Prêmio Odair Firmino de Solidariedade, cujo tema para 2012 é “Juventude, desenvolvimento e solidariedade”.

Jovens multiplicadores de agroecologia, de Flores, em Pernambuco, Navegando nos direitos, de Paranaguá, no Paraná, e Grupo Urucongo de Artes, de Crato, no Ceará, foram as três experiências finalistas selecionadas pelo júri nacional. A reunião de análise, que ocorreu em Brasília (DF) na última semana, foi composta por representantes da Casa da Juventude, da Coordenadoria da Juventude do Distrito Federal, da Secretaria Nacional da Juventude, da Fundação Luterana de Diaconia, e pela Coordenadoria Ecumênica de Serviço (CESE). Todo o processo ficou sob a coordenação da Cáritas Brasileira.

Frente a triste e alarmante realidade de violência contra a juventude brasileira, o Prêmio Odair Firmino de Solidariedade, além de denunciar dados reveladores como "Në dekadën e fundit,,pt,vrasje rinore rritur,,pt,në Brazil ",,pt,gjithashtu jep informacione shpjeguese për përvojat e shoqërisë përhapur në të gjithë vendin që tregojnë misionin profetik të Caritas Brazil për të luftuar për një botë më të drejtë,,pt,egalitar dhe shumësi,,pt,të gjithë,,pt,Përvojat që kanë nënshkruar deri në shfaqje vlerësuar se ka "një mijë arsye për të jetuar.",,pt,Alessandra Miranda,,pt,Adoleshenti dhe Rinisë,,pt,mundësia për të punuar në Çmimin tematike Rinisë Odair Firmino Solidaritet,,pt,forcon jo vetëm Caritas Brazilian në diskutim me të rinjtë,,pt,por garanton një proces për të parashikojnë përvojat transformues të të rinjve në shoqëri për të kapërcyer një realitet i trishtuar e dhunës,,pt, assassinatos de jovens aumentaram 580% no Brasil”, também divulga para a sociedade experiências espalhadas por todo país que comprovam a missão profética da Cáritas Brasileira em lutar por um mundo mais justo, igualitário e plural. Todas as 97 experiências que se inscreveram para o Prêmio mostraram que tem “mil razões para viver.”

Para Alessandra Miranda, assessora nacional do Programa Infância, Adolescente e Juventude (NSEP) da Cáritas Brasileira, a possibilidade de trabalhar a temática da Juventude no Prêmio Odair Firmino de Solidariedade, fortalece não só a Cáritas Brasileira no debate junto às juventudes, mas garante um processo de vislumbrar as experiências transformadoras de jovens na sociedade para a superação de uma triste realidade de violência. "Kjo është sfida e Caritas inkurajojnë dhe forcojnë përvojat paraqitura,,pt,njohjen e njëjtë për veprim për të qenë gjithnjë e më afër realitetit të të rinjve në rajonal dhe në vende të saj të veprimit,,pt,Caritas e qëllimeve politike në lidhje me të rinjtë forcuar dhe na vë në horizonte për të kualifikuar veprimin transformues në shoqëri,,pt,për të dhe me të rinjtë,,pt,në veçanti të rinjtë varfëruar ",,pt,shqyrtuar,,pt,Duke filluar javën e ardhshme,,pt,Caritas Brazilian do të nxjerrë një seri të raporteve duke u thënë disa nga përvojat që kanë nënshkruar për Çmimin,,pt,III Çmimi Odair Firmino është pjesë e Javës Solidaritetit,,pt, reconhecendo as mesmas para que a ação seja cada vez mais próxima da realidade dos jovens nos regionais e nas suas localidades de ação. A intencionalidade política da Cáritas em relação às juventudes se fortaleceu e nos coloca em horizontes de qualificar a ação transformadora na sociedade, para e com os jovens, em especial com as juventudes empobrecidas”, analisou.

A partir da próxima semana, a Cáritas Brasileira divulgará uma série de reportagens contando algumas das experiências que se inscreveram para o Prêmio. O III Prêmio Odair Firmino faz parte da Semana da Solidariedade, que ocorre todos os anos de 5 a 12 de novembro. A cerimônia de premiação ocorrerá em Brasília (DF), no dia 9 de novembro.

por Thays Puzzi, assessora de Comunicação da Cáritas Brasileira / Secretariado Nacional